2,5 jaar KNAB ervaring

Bizner & Rabobank

Voordat ik zakelijk bij Knab bankierde had ik een zakelijke rekening bij de Rabobank. Niet geheel vrijwillig want ik zat oorspronkelijk bij Bizner, maar dat werd in 2011 ingelijfd door Rabobank.

Bizner was een stuk voordeliger dan de Rabobank, het had misschien minder mogelijkheden maar als ZPP’er gebruikte ik die toch niet. Voor een zzp’er is de Rabobank relatief duur, naast de vaste kosten voor de rekening, je bankpas, en de kosten om gebruik te maken van internetbankieren zit je al op € 10,90 per maand. Vervolgens kost elke bij- en afschrijvingen ook nog eens tussen de 0,08 en 0,15 cent per stuk.

De laatste 'druppel' voor mij na een jaar of 4 Rabobank was de lage spaarrente op een zakelijke spaarrekening.

Overstap naar Knab

Knab was een interessante nieuwkomer, een zakelijke rekening voor € 5,00 per maand inclusief 1000 gratis transacties per jaar. Daar bovenop ook een betere rente. Voor mij betekende dat ik bij overstap zo’n 350 tot 450 euro op jaar basis kon besparen door lagere kosten en betere spaarrente.
Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat de spaarrentes zowel bij de Rabobank als bij Knab inmiddels flink zijn gedaald, maar nog steeds is de besparing significant. Op het moment van schrijven zijn de zakelijke spaarrentes bij de Rabobank en Knab respectievelijk 0,01% tegenover 0,20% (en 0,25% voor kwartaalsperen).

Op het moment is mijn jaarlijkse besparing dus nog maar 150 a 200 euro op jaarbasis. Toch zijn dat kosten die ik nu niet heb en dat betekent of meer netto resultaat of een scherper uurtarief kunnen hanteren, alle kleine beetjes helpen.

Mogelijkheden

De andere kant van de medaille is natuurlijk wel dat Knab een stukje minder mogelijkheden bied dan de Rabobank of andere groot banken. Voor mij als ZZP’er geen probleem, maar voor menig ander bedrijf kan het een show stopper zijn.

Een G-rekening is bijvoorbeeld niet mogelijk. In 2014 kon je nog geen zakelijke Credit Card krijgen, inmiddels kun je zakelijk een American Express card krijgen, maar deze is toch significant minder geaccepteerd in europa in vergelijking met Visa en Mastercard. Ook kun je tot op heden geen batch betalingen verwerken (alhoewel dit wel komt staat hier maar ja, hoe lang dat duurt staat er niet).

Ze hebben overigens niet stil gezeten de afgelopen jaren, zo zijn er veel boekhoudkoppelingen gemaakt bv. Moneybird, Reeleezee, Snelstart en diverse andere administratie pakketten. Een koppeling kost overigens wel € 1,50 per maand.

Andere handige opties van Knab zakelijk zijn slim saldobeheer zodat je automatisch geld naar je spaarrekening kunt overboeken bijvoorbeeld. Gratis alerts bij een bepaald saldo of bij een inkomende incasso. Ook kun je kosteloos meerdere spaarrekening aanmaken als je het prettig vindt geld in ‘potjes’ te stoppen om bijvoorbeeld je af te dragen omzetbelasting apart te zetten.

Website & App

De website en App zijn recentelijk vernieuwd, eigenlijk alleen maar ten goede. Voor deze vernieuwing begonnen ze eigenlijk wat achter te lopen, zo had de vorige app bijvoorbeeld geen Touch ID verificatie. Sinds een korte periode kun je nu ook een iDEAL betaling afronden met de app dmv een QR-code zonder dat je de card reader en je bankpas nodig hebt, erg handig.

Er zijn ook wel wat rariteiten naar mijn mening; zo kun je onbeperkt spaarrekeningen openen via de online omgeving. Wil je een spaarrekening sluiten, dan moet je bellen… Geen ramp, maar wel een beetje vreemd.

Momenteel heb ik eigenlijk 2 problemen/ergernissen met Knab;
1. De website is een stuk trager geworden sinds de lancering van de nieuwe versie. De app valt wel mee, maar de website is gewoon simpelweg traag te noemen. Tijdens de beta van de website is dit door diverse gebruikers opgegooid in de Knab community (https://community.knab.nl/), en dit zou bij de definitieve versie verholpen zijn…. Nou ik heb nooit een verbetering gemerkt en aan mijn computer en 100Mb glasvezel internet verbinding ligt het zeker niet.

2. MT940 Boekhoud exports bug; Het komt met te grote regelmaat voor dat het exporteren van een MT940 bestand met transacties mislukt als je kiest voor “Alle transacties van je betaalrekening sinds je laatste download”. Regelmatig krijg je dan de foutmelding dat er geen transacties beschikbaar zijn, en krijg je onderstaande foutmelding.
Wil je het vervolgens opnieuw proberen dan moet je de pagina verversen en is je laatste download datum versprongen naar het heden. Dus moet je handmatig invullen vanaf welke datum je transacties wilt downloaden….dan moet je dat maar net weten wanneer dat was.
Inmiddels ben ik zo gewent aan de bug dat ik altijd eerst kijk vanaf welke datum Knab transacties gaat proberen te downloaden, want moet ik het daarna nogmaals handmatig invullen, dan weet ik in ieder geval vanaf welke datum ik de transacties moet selecteren.
Nou is een bug niet zo’n probleem, veel vervelender vind ik dat ik de eerste melding hiervan al ruim een jaar geleden heb gedaan, en het probleem zit er nog steeds in. Dit terwijl mij gezegd is dat het opgelost zou zijn met de nieuwe website…helaas. Ik heb meerdere malen contact gehad met Knab en er is meerdere malen aangegeven dat het wordt opgelost, maar tot op heden krijg ik nog regelmatig de foutmelding, erg frustrerend.

Op bovenstaande 2 punten na, vind ik zowel de website als de app makkelijk in gebruik en overzichtelijk.

Helpdesk & Support

Door het probleem met de boekhoudexport en voor bijvoorbeeld op het opzeggen van een spaarrekening en het wijzigen van gegevens heb ik de afgelopen paar jaar enkele contact momenten gehad met de Knab helpdesk. Mijn ervaringen daarmee zijn eigenlijk enkel positief, geen keuze menu, altijd snel iemand aan de lijn en altijd vriendelijk. Bellen tevens ook daadwerkelijk terug als ze dat aangeven, iets wat tegenwoordig niet meer vanzelf sprekend is. Enige nadeel, ze kunnen nog zo vriendelijk en behulpzaam zijn bij de helpdesk, als een probleem uiteindelijk niet wordt opgelost heb je er niets aan om te bellen of om gebeld te worden na het melden van een probleem o.i.d.

Storingen internetbankieren

Die zijn er wel geweest, maar niets significant. Ze hebben mij nooit in de weg gezeten. Er was ook wel eens storing bij de Rabobank, ook dat heb ik nooit als echt vervelend ervaren. Ik heb niet het idee dat Knab meer of minder storingen heeft dan andere banken.

Overige diensten

Knab bied diverse andere diensten zoals Beleggen en Vermogensbeheer, Crowdfunding en nog iets met hypotheken. Met de hypotheken dienst heb ik geen enkele ervaring, ik weet eigenlijk niet eens wat de dienst inhoud. Crowdfunden doe ik niet van Knab maar via Collin Crowdfunding, dat bevalt prima, dus zie voor mij geen voordeel om dat via Knab te doen. Ik heb een tijdje gemaksbeleggen gebruikt, maar vond het vrij snel te beperkend werken en ben overgestapt naar een online broker. Op het moment van schrijven zie ik overigens dat het hele beleggingsaanbod van Knab op de schop gaat(https://blog.knab.nl/verandering-voor-beleggers-bij-knab-119), en dat maakt verdere uitleg van mijn ervaring met gemaksbeleggen meteen irrelevant.

Privé rekening

Na ongeveer een jaar zakelijk gebankierd te hebben bij Knab heb ik ook mijn privé rekening naar Knab verhuisd, in eerste instantie lijkt de prijs wat hoger, maar als je de spaarrente en de kosteloze Credit Card meerekent kwam ik vrij snel goedkoper uit. Ook voor privé rekeningen is Knab een prima bank, met de traagheid van de website voor mij als enige nadeel, alhoewel ik eigenlijk alle privé bankzaken via de app doe en dus weinig met de website te maken heb.

Een credit card aanvragen was geen probleem, die zit kosteloos bij je Privé pakket in. Bij ons is die gekoppeld aan de gezamenlijke rekening en hebben we elk een eigen credit card. Voor een overzicht van je credit card moet je wel met aparte gegevens inloggen op de site van Qander, jammer dat je die gegevens niet gewoon direct in je knab app en op de website kunt inzien. Aan de andere kant, de laatste keer dat ik gekeken heb naar de Credit Card gegevens is misschien wel een jaar geleden.

Bij ons was de Credit Card aanvraag binnen 1 à 2 weken geregeld, maar in de Knab community staan wel erg veel klachten over de aanvraag procedure bij Qander, dat doet het lijken alsof onze aanvraag eerder uitzondering dan regel was…

Conclusie

Ondanks de twee ergernissen die ik ervaar ben ik voor de rest erg tevreden over Knab, zowel privé als zakelijk voldoet de bank aan mijn eisen en is daarbij zakelijk een stuk voordeliger dan de meeste groot banken. Voorlopig blijf ik nog even zitten waar ik zit.